OLJA & DIESEL ONLINE BESTÄLL HÄR »
RING OSS: 0371-58 75 70

Regeringen ger tillstånd för 74 tons lastbilar

Under torsdagen tog regeringen beslut om att tillåta att delar av svenska vägnätet öppnas upp för lastbilar med 74 tons totalvikt. Tillståndet kommer att gälla på vägar där transporter på järnväg eller sjöfart inte är möjligt.

74 tons lastbilar är ett viktigt komplement för exempelvis timmertransporter för skogsindustrin och tunga fjärrtransporter där transport med tåg och sjöfart inte är möjligt”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

74 tons lastbilar innebär fördelar både för jobb och klimat. Jobben gynnas genom att industrins godstransporter effektiviseras samtidigt som konkurrenskraften för svenska åkerier stärks. Tyngre lastbilar är en del i regeringens arbete för att Sverige ska bli en av världens första fossilfria välfärdsländer, kommenterar infrastrukturminister Anna Johansson (S).

Godspropositionen innebär att en lag om ny bärighetsklass för väg, BK 4, träder i kraft den 1 juli 2017. Trafiken med 74 tons lastbilar väntas kunna starta i början av 2018. Trafikverket kommer avgöra vilka vägar som är lämpliga utifrån de principer regeringen fastställt.

Transportstyrelsen kommer att ta fram tekniska krav för de nya tyngre fordonen.

Källa: Erik Mattsson, Skog Supply

© 2018 Svenska Oljebolaget AB – När kvalité & service går först!